Als je je eenmanszaak inschrijft bij KVK, krijg je van de Belastingdienst binnen twee weken een brief met je omzetbelastingnummer en een brief met je btw-identificatienummer (btw-id). Ik heb die dus niet zelf hoeven aanvragen.
- Een btw-id krijg je na inschrijving van een onderneming schriftelijk via de Belastingdienst als je onderneming voldoet de eisen van het ondernemerschap. Mijn btw-id is NL004244613B66. het bestaat uit de landcode + 9 cijfers + de letter B + een controlegetal van 2 cijfers. Je gebruikt je btw-id voor alle contacten en uitingen naar buiten, zoals facturen. Als je iets online verkoopt via internet of daar je diensten aanbiedt. moet je je btw-id nummer op je website zetten.
- Voor contact met de Belastingdienst gebruik je het omzetbelastingnummer. Voor eenmanszaken is dat nummer gebaseerd op je BSN. Je gebruikt het ook voor je btw-aangifte, het terugvragen van oninbare btw en het verleggen van je btw.
Btw-tarieven
Iedere ondernemer is verplicht om btw te heffen of in rekening te brengen over de geleverde diensten en goederen. Er zijn in Nederland drie btw-tarieven en sommige beroepen zijn vrijgesteld van btw.
- Het standaard (hoge) tarief dat je heft is 21%.
- Voor sommige diensten geldt het 9%-tarief. Dit geldt voor kappers, schoenmakers en nog een aantal diensten.
- Het 0%-tarief is van toepassing als je internationaal levert binnen de EU. Je afnemer betaalt dan de lokale btw.
- Sommige beroepen zijn vrijgesteld van btw, zoals uitvaartondernemers en verpleegkundigen. Zie deze lijst met vrijgestelde beroepen. Dan breng je geen btw in rekening. Je kunt dan ook geen btw aftrekken.
Mijn diensten vallen onder de laatste. Het gaat om schrijven, een gastles geven op een school en lezingen geven. In een chat met De Belastingdienst heb ik wat specifieke vragen gesteld over mijn diensten, omdat ik het lastig vind om mijn persoonlijke situatie toe te passen op de algemene informatie op de website. Ik wil graag zekerheid over dat ik het goed begrijp en de informatie dus goed kan toepassen. Ik werd echter verwezen weer naar de algemene informatie of de website of moest een afspraak maken om langs te komen. Erg jammer, dus ga ik er nu maar van uit dat alles wat ik doe inderdaad is vrijgesteld van btw. Dus ik voortaan op mijn factuur: ‘vrijgesteld van btw.’
Als ik mijn reiskosten declareer, gebruik ik overigens hetzelfde btw-tarief als over de geleverde diensten. Dus ik reken geen btw.
Btw-aangifte / aangifte omzetbelasting
Ik kreeg alsnog een brief van de Belastingdienst dat ik de plicht heb om aangifte te doen van mijn omzetbelasting. Omdat ik minder dan 15.000 euro per kwartaal aan btw zou moeten afdragen, zou ik per kwartaal aangifte moeten doen (en niet elke maand). Echter, vrijgestelde omzet hoef je niet aan te geven.
Ik heb het via de chat even nagevraagd. Daar kreeg ik als antwoord dat ik btw-aangifte moest doen als ik daar een brief over heb gehad. Ik heb het dus gedaan en was zo klaar, omdat ik dus geen btw heb moeten heffen. Fijn, is dat ook weer geregeld!

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Johann wolfgang von Goethe
1 gedachte op “Btw; id, tarieven en aangifte”