Een naam bedenken voor mijn ondernemerschap, dat hoort er ook bij natuurlijk. Dat begint met creativiteit. Tijdens brainstormen denk ik even creatief, vanuit mezelf. Dan probeer ik de mogelijke nadelen nog even te laten voor wat ze zijn. Daar mag ik later alsnog aandacht aan geven.
Zo kwamen de volgende ideeën:
- Anders met Mandy: Dit staat voor anders mogen zijn. Ik wil dat dat een positievere associatie krijgt. Dat afwijken van de norm juist goed kan zijn en dat we niet iedereen moeten dwingen tot hetzelfde doen en zijn. Bovendien zit in het woord ‘anders’ net als in mijn naam ‘and’. Dat betekent ‘en’ en dat staat weer voor dat dingen naast elkaar mogen staan. Het is bij veel situaties niet of of.
- Mandy spreekt: Dit gaat letterlijk over het spreken tijdens gastlessen, maar figuurlijk ook over dat ik me uitspreek. Vroeger zweeg ik, maar nu heb ik de woorden gevonden voor mezelf en andere mensen die neurodivers zijn. Ik wil ons een stem geven en daarmee meer ruimte geven in de maatschappij.
- Passend leven: Dat is wat ik wil bereiken met mijn werk, wat ik mensen gun. In deze naam zitten ook de letters AS van autisme spectrum.
- Ervaringskennis van Mandy: Dit gaat over dat ik mijn ervaringen deel en wat ik daarvan geleerd heb. Het is overstijgend denken over mijn eigen en andermans ervaringen. Een voorloper van ervaringsdeskundigheid.
Zo had ik nog wat meer ideetjes. Zoals Samen anders, Mandy denkt mee, Mee-denker, Ont-wikkel, Herstel met Mandy, … Ik wil niet iets met autisme, omdat ik me niet wil beperken tot één doelgroep. Ik heb bijvoorbeeld ook ervaringen met psychische problemen. Daarnaast denk ik dat mijn kennis overstijgend kan bijdragen aan welzijn in het algemeen, niet alleen bij mensen met autisme.
Even rondvragen
Een paar namen heb ik gecheckt bij wat mensen in mijn netwerk. Iedereen heeft weer andere associaties met woorden blijkt wel. Zo vond de één ‘Anders met Mandy’ heel mooi en passend, terwijl iemand anders (met autisme) niks had met het woord ‘anders’. Ik wil niet met mijn bedrijfsnaam al gelijk bepaalde mensen afstoten natuurlijk. Het moest juist aantrekken. Maar goed, dat is altijd iets persoonlijk. Smaken verschillen nu eenmaal.
Ingewikkeld hoor! Ik wil met te veel mensen en dingen rekening houden. Sommige namen bestaan bijvoorbeeld al, zoals Ont-wikkel. Dus die namen vallen na het brainstormen al af. Ook kan een naam nu passend zijn, maar in de toekomst misschien niet meer. Ik wil namelijk mijn studie psychologie oppakken en als ik afgestudeerd psycholoog ben, gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om ervaringskennis. Dus dan is een naam met ‘ervaring’ of ‘ervaringskennis’ niet meer voldoende.
Wat mag wel en niet?
Een bedrijfsnaam moet bovendien aan een aantal regels voldoen.
- De naam mag niet misleidend zijn. Je mag je niet anders voordoen dan je bent.
- Je mag cijfers en de leestekens @, &, + en – gebruiken. Speciale tekens als (, ), ?, !, *, # en / mag je uitsluitend ter vervanging van een letter of als ‘woordgrap’ gebruiken.
- Sommige beroepen zijn wettelijk beschermd. Deze namen mag je alleen gebruiken als je geregistreerd bent in het Register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).
- Iemand anders naam gebruiken mag niet. Je bedrijfsnaam net iets anders schrijven dan die van de concurrent mag ook niet. Kies geen bedrijfsnaam waarin een merknaam, of een naam die daarop lijkt, van een ander bedrijf voorkomt. Je bedrijfsnaam mag namelijk niet voor verwarring zorgen.
Wat wordt het?
Ik kan dus niet zomaar 123 een naam kiezen. Daar moet ik echt even goed over nadenken. Ik ben er dus nog niet uit.. Voorlopig kies ik daarom mijn eigen naam. Die is uniek en dan is er geen verwarring met andere mensen of bedrijven. In de toekomst kan je een bedrijfsnaam altijd nog veranderen bij de KVK. Heel fijn dat die optie er is zolang ik het nog niet weer qua bedrijfsnaam.
Eigenlijk past ‘Mandy Verleijsdonk’ ook wel, omdat ik werk met mezelf als vertrekpunt. Ik bied niet een bepaald los product aan. Het gaat ook niet alleen om wat ik doe (schrijven en spreken). En ook niet alleen om wat ik eventueel opbreng voor een ander, zoals inspiratie, meer zelfacceptatie of meer inclusiviteit, want dat komt pas daarna. Ik ben gewoon mezelf, ook in mijn werk. Alles is nog in proces, dus past daar geen naam bij die beperkend kan werken. Met een tagline, een kort en krachtig zinnetje, kan ik alsnog verduidelijken wat mijn bedrijf doet.
Nu moet ik nog een domeinnaam verzinnen voor mijn website, aangezien die van mijn blog al www.mandyverleijsdonk.nl is. Daarom wordt de domeinnaam van bedrijf www.mverleijsdonk.nl. Omdat mijn blog inhoudelijk aansluit bij mijn werk, kan ik het ook aan elkaar linken. Een domeinnaam registreer je eerst eerst bij de SIDN en daarna bij de KVK. Je kunt overigens niet alleen een bedrijfsnaam vastleggen, maar moet je bedrijf direct volledig inschrijven. Op naar het inschrijven dan maar!
Ik denk dat werken onder je eigen naam i.p.v. een verzonnen bedrijfsnaam ergens het puurste en handigste is.
Vriendin Ymke
2 gedachte op “Een naam kiezen voor mijn ondernemerschap”